Den Tyske fuldbrugsprøve (VGP)

Inez.  7/10-8/10 2006 ved Weestre.

Prøveleder:Johannes Dettlevsen

16 deltagende hunde opdelt i 4 hold med 3 dommere på hvert hold.

Dommere: M. Albersen Ordførende +Ralf Hein. A Ingwersen.

 

Markarbejde. (lørdag formiddag)

Schweiss. (lørdag eftermiddag)

Vandarbejde. (søndag formiddag)

Skovarbejde.(søndag eftermiddag).

 

(kun én hund afprøves af gangen)

                                                                                                             

Bredsgårds  Inez. Født 20.12.02.

Ejer og fører

Christian Madsen Skovbovænget 31

6360Tinglev.

 

Vi starter lørdag formiddag med markarbejde.

 

Der bliver man bedømt i 9 forskellige discipliner.

1.brug af næse.

2. søg.

3. stand

4.opførsel forfølgelse af vildt både fuglevildt og hårvildt.

5.fuglevildt slæb.

6.frit søg efter et stk udlagt fuglevildt.

7.apportering af fuglevildt.

8.opførsel overfor hårvildt ved apportering

9.opførsel overfor fuglevildt ved apportering

 

På prøven hvor vi deltog måtte vi ikke skyde vildtet kun skud i luften med haglbøsse og man skyder selv.

Inez starter i et godt skolet søg og får hurtigt stand for en fasankok jeg lader den rejse afgiver et skud og hunden skal da promte respektere uden førererrens indgriben og bliver herefter koblet.

Senere får vi et slip mere hvor der ikke sker noget, men i 3 slip er vi heldige med en hare i leje som den kort har stand for og da den rejser skyder jeg et skud og må derefter lige fløjte hunden dæk, det er tilladt ved hårvildt og koster ikke point.

Så var vi færdigbedømt.

Af de andre blev kun de to færdige den sidste en Belgier fik hverken fuglevildt eller hårvildt.

 (herom senere) vi skal have fugleslæbet apportering af udlagt vildt færdig før middag.

Inez er hele tiden første hund, den bliver sat på sporet,( der er udslæbt en and) og det tager kun ganske kort tid før hun er tilbage og afleverer siddende.

Apportering af udlagt fuglevildt vildtet ligger ca. 75m ude og man sender hunden af sted og bedst er det når man kan undgå at gribe ind.

Det behøver jeg heller ikke det tager kun få øjeblikke så har hun fundet anden og kommer hurtigt hjem og afleverer siddende. Da alle er færdige kører vi til middag på Weestre Waldkrug,også tilskuerne vi havde nok 12-15 stykker med,efter middag skal vi på sporarbejde.

 

Vi fik braskartofler og en schnitzel.

                     

Lørdag eftermiddag

Vi starter med at køre ca. 3 km ud i en stor løvskov.

Vi får lige en kort orientering af vores hoveddommer, herefter overtager schweissdommerne. Ordførende: Jørn Jensen og Kurt Jakobsen + de andre tre de voterer sammen men det er Jørn der bestemmer.

Man kan vælge overnatningsspor eller dagsspor, jeg havde valgt dagspor.

Vi starter og får anvist anskudsstedet og kan så bare gå i gang.

Jeg sætter linen på og begynder at gå hen mod anskudsstedet Inez har allerede optaget søget og stopper kort ved anskudsstedet og fortsætter ud af sporet meget koncentreret kommer til første knæk drejer og fortsætter ud til andet knæk kommer fint rundt og går herefter lige ud til dyret. Så træder hornblæseren frem og spiller dyrets død. Herefter voterer dommerne og schweissdommerne kommer hen og fortæller at Inez havde gået et perfekt spor uden afvigelser.

Så var der lykønskninger og klapsalve fra publikum og vi får overrakt to bøgegrene en til hunden og en til førerren (1 præmie)

Af de 4 deltagere var der  2.  1 præmier  1.  2 præmie  1.  3 præmie.

Vi var færdige ca 15.30 og siger farvel og tak til schweissdommerne og hans hjælpere.Herefter bliver vi kaldt sammen hvor hoveddommerren forklarer at vi jo har et hængeparti fra om formiddagen idet Eddy fra Belgien ingen vildt havde haft  men havde 1 præmie på schweiss og derfor stadig kunne opnå 1 præmie. Hun fortalte at de havde kontakt med en anden terrænleder ca 5 km væk og der ville vi køre hen.

Eddy kom ud i en mark hvor der både var majsstub og ved den ene side var der en vildt ager. Der gik kun ca 10 min så havde hunden stand og en fasankok kom på vingerne Eddy afgav et skud, og så var fuglevildtet hjemme. Han fortsatte for at se om han også kunne klare hårvildt men efter at vi havde været over 2 marker var hunden ved at køre træt og dommerne besluttede at stoppe det var også ved at blive mørkt.

Vi fik start tidspunktet til søndag 8.30 ved Weestre Waldkruug,og vi skulle starte med vandarbejde. Det skulle foregå ude  ved Peter i æ kog, samtidig sagde dommerne at når vi var færdige med vandarbejdet ville de prøve om ikke det kunne lykkes at få Eddys hund for hårvildt.

Kl. er nu blevet 17 og vi takker for i dag.

Både hunde og førere er også ved at være lidt trætte vi startede jo kl. 8

 

Søndag formiddag(vandarbejde)

  

Alle hunde har forlods været oppe til prøve

Den foregår som på jagt, en stækket and bliver sat ud i en bred kanal med masser af siv hunden bliver sluppet og skal eftersøge anden efter nogen tid får inez fært af anden og får den ud så den ene af dommerne kan skyde den.

Hunden skal herefter selvstændig uden indgriben fra fører apportere anden.

Inez fik max pointe 4. Resultatskemaet sendes til prøvelederen eller afleveres om morgenen på selve fuldbrugsprøven. Resultatet bliver herefter påført resultatskemaet.

 

Vi kørte ud til Peter og startede med én til halsen og kunne så gå i gang.

Første disciplin er at hunden selvstændig skal afsøge et rimeligt stort siv område  rundt om en sø og den skal svømme over søen og afsøge den anden side og den skal være i gang i 15 min:  som afslutning skal den kaldes hjem på plads, herefter bliver der kastet en and, hunden sendes ud når den er i vandet skyder føreren et skud ud ved siden af anden og hunden skal apportere og aflevere siddende. Vi får max point 4, og kan fortsætte til næste

Vi går ned til en ca. 40 meter bred kanal med siv bevoksning på modsat bred her er udlagt to ænder som skal apporteres. Jo mindre man fløjter og dirigerer des bedre.

Jeg sender Inez af sted den går direkte ud i vandet svømmer over kommer med den første and og afleverer siddende og af sted igen svømmer over og er hurtig tilbage med and nr. to og afleverer igen siddende. Klapsalve fra tilskuere. Jeg sagde to gange apport resten klarede Inez selv.

Vi får igen max point 4. Vi er nu igennem 1 ½ dag og har max point dejligt. Efter at de andre er færdige mødes vi igen hos Peter og får een mere til halsen. Her får vi så en gennemgang af vandarbejdet desværre er en af hundene en korthår med fører dr. Luther  ikke kommet igennem den ville overhovedet ikke i vandet og så  kunne han ikke fortsætte.

Vi havde god tid før middag så Eddy skulle prøve om han ikke kunne få sin hund for hårvildt. Peter vidste hvor harerne lå sagde han så vi kørte ud til en mark og Eddy slap hunden efter 20m så sprang første hare han afgav skud og hunden lagde sig spontant dæk. (flot at se på) hunden skulle så lige gå sig fri, igen løb den kun ca 30 m igen en hare, hunden dækkede igen spontant. Og han kunne koble alt var i orden.

Så var der to korthår tilbage med max point og en ruhår med en 2 præmie på schweiss.Så var der middagpause igen spiste vi  på Waldkruug også alle vores tilskuere jeg tror vi var omkring 70 personer i alt.

Vi fik en meget velsmagende gullasch suppe.

  

Så ventede skovarbejdet søndag eftermiddag.

 

Vi startede kl. 12.30 og kørte ud i dejlig skov med mange forskellige træsorter.

Ved skovarbejde bliver man bedømt i  mange discipliner det er en meget krævende eftermiddag.

1. Ræv over forhindring

2 .Ræveslæb

3. Aflevering af ræv

4. kaninslæb

5. Aflevering af kanin

6. Frit og selvstændig  søg

7. Søg under bøsse.

8. lineføring

9.fri ved fod

10. aflægning

11. ro ved skud

 

Vi lægger ud med ræv over forhindring.

 

 Der er lagt grangrene i  en hestesko hvor der foran er gravet en grøft ca 1m. dyb og 1.25m. bred man lægger sin hund dæk 15m. foran grøften og går selv over og lægger ræven, går tilbage og hunden skal sætte sig og man får et nik fra dommeren at man kan starte.

Jeg sender Inez af sted den hopper fint over men begynder så at snuse til grangrenene og er ikke intereseret i ræven og man er lidt låst for man må ikke gribe ind. Så hopper den tilbage, men lige så hurtig over til ræven igen snupper den og kommer hjem og afleverer pænt siddende.(Puha der kom lidt sved på panden. Vi blev trukket et enkelt point og fik 3.Den havde jo udført arbejdet uden førerens indgriben.

 

Vi skulle så have selvstændigt søg.

 

Det foregår på den måde at der ca en ha. Skov, hvor der på de 3 sider er placeret poster og på den 4 side er dommerne og hund og fører. Posterne er nogle publikummer, de råber når hunden har været ude ved dem, når alle har set hunden må man koble. Hvis ikke hunden kommer helt ud får man ca 10 mi. Så får man besked på at koble. Hvis hunden under søget kommer tilbage til føreren sender man den bare af sted igen.

Jeg sender Inez af sted og det tager ikke ret lang tid så har vi første melding og hurtig derefter de næste to.Jeg venter lidt og ser så hunden er undervejs hjem og jeg kobler. Max point 4. så var vi ovenpå igen

 

Aflægning.

Det foregår på en skovvej hvor der er opsat skilte som man skal rette sig efter.

Ved startstedet får man besked på at lade sit gevær med 2 patroner  og man må starte herefter går vi ca 50m her er det første skilt her skal man dække hunden af og den skal blive liggende til man kommer tilbage, føreren går videre 50m her er næste skilt det viser ind i skoven et stykke inde er en dommer placeret ham går man hen til og venter et par minutter han nikker og man skal skyde to skud op i luften efter yderligere et par minutter nikker han og man kan gå tilbage og samle hunden op og gå videre til startstedet her drejer man rundt hunden skal sætte sig og man aflader gevær, og kobler hunden. Her var alt i orden max point 4

 

Lineføring.

Her går man med hunden koblet ind i et åbent stykke skov og går højre skiftevis venstre om træerne og hunden skal hele tiden gå ved førers side.

Alt i orden max point 4.

 

 

Søg under bøsse.

 

Hunden skal søge i kort afstand fra føreren og man skal lade sit gevær med        to patroner og dommeren gir besked under søget at nu skal der skydes.

Hunden slippes og går et udmærket søg hvor jeg afgiver skud to gange.

Vi kan koble og får igen max point 4.

 

Skudfasthed:

 

Det foregår på den måde at alle tre hunde og fører bliver sat af på en skovvej med ca. 20m. mellemrum og dommerne placerer sig en ved hvert par. Hundene skal ligge dæk og førerne får besked på at lade geværet.

Inde i skoven har et par skovarbejdere og 5 mand  lavet en kæde og skal drive ud mod os, skovarbejderne har også gevær med. De kommer så drivende ud mod os og laver en masse larm og skyder en del skud. Hundeførererne  får også besked  nu skal de skyde. Når kæden når ud til skovvejen stopper de og vi får alle besked på at aflade gevær.

Hundene skulle stadigvæk helst ligge dæk dog vis de er kommet op at sidde men forholder sig rolige er det ok.Vi får at vide at alt er i orden og at vi lige tager en lille pause før vi skal til de sidste to discipliner, kaninslæb og ræveslæb .Hundene ligger dæk i skovkanten de ser lidt godt brugt ud.

Klokken er nu 15.30.

Vi kører nu hen til et andet område og gør klar til kaninslæb.

En af dommerne skal trække slæbet med to knæk ca. 250m langt.

Han går et stykke hen af en skovvej og vi kan ikke se ham, og efter et stykke tid bliver vi kaldt frem og får anvist hvor sporet starter, jeg viser Inez  sporet og slipper hende den løber kort lige ud og knækker så ind i skoven og er ude af syne, jeg kan så bare vente og håbe at den kommer med kaninen .Der går et stykke tid, så dukker den op med kaninen i munden og kommer hjem og afleverer siddende alt i orden max point 4.

Den næste der skal ud er er ruhåret Ische med Frank Carstensen de har en 2 præmie på schweiss  men er ellers stadig med med max i de andre discipliner.Han sender hunden af sted og der går meget lang tid, hunden er stadig ikke kommet tilbage. Så kontakter Magitha den dommer der har slæbt kaninen han bliver ved sporets slutning i dækning dog sådan at han kan se om hunden henter kaninen. Han melder at hunden har hentet kaninen men han kan ikke kan se den. Man venter så yderligere ca 10mi. Hunden er stadig ikke kommet hjem. Frank får så at vide at han kan gå ind i skoven og prøve at finde hunden, han kommer kort efter tilbage med både hund og kanin den stod ca 100m ude på sporet og ville ikke hjem. Han får så at vide at det er slut med videre deltagelse i prøven. Surt sjov efter næsten 2 dage og så tæt på enden.

Sidste er Eddy fra Belgien med korthåren  Dessie. Han sender hunden af sted , der går igen lang tid hunden kommer ikke tilbage dommerne snakker igen i walkie og og gir ham 10min så skal hunden være hjemme. Den kommer ikke og dommerren der har lagt slæbet kommer tilbage og Eddy får besked på at prøve at finde sin hund. Vi venter ca et kvarter så siger Magitha at nu kan vi ikke vente længere vi skal have afviklet ræveslæb der er jo nu kun et slæb at trække nemlig til Inez.

Den ene af dommerne trækker igen slæbet som nu skal være ca 300m igen med to knæk. Efter et stykke tid bliver vi kaldt frem. Magitha spørger om jeg har noget imod slippe Inez og hun siger at dommeren der har lagt slæbet ikke har set hverken Eddy eller hans hund undervejs så hun mener ikke der skulle være noget i vejen for at vi kan blive færdige. Jeg siger det er helt i orden og jeg sætter Inez på sporet jeg kan følge hende ca 100m så knækker sporet  og hun er ude af syne. Efter et stykke tid dukker hun op præcis der hvor jeg havde set hende sidst og kommer direkte hjem af sporet med ræven i munden, den kommer næsten helt hjem der mangler et par meter så smider den ræven og jeg går frem og samler den op.

Vi fik igen max point 4 i sporarbejde men 3 for aflevering da den ikke kom hjem på plads. Puha så var prøven slut og jeg kunne glæde mig over at vi også havde fået en 1 præmie. Vi får også pludselig øje på Eddy´s hund, den dukker pludselig op på skovvejen og kommer hen til os, Eddys kone er også med og hun kan koble hunden. En af skovarbejderne  tager sin bil og kører ind på skovvejen for at lede efter Eddy, og de kommer kort tid efter tilbage, så får vi lige en gennemgang af eftermiddagens arbejde.Magitha siger at det var nogle fantastiske gode hunde der virkeligt havde gjort et stort arbejde sammen med deres førere. Men måtte desværre konstatere at ikke alle var sluppet igennem der var kun præmiering til Inez. Hun sluttede med at sige tak for et par trods alt gode dage. Kl er nu 17.15 og det er ved at blive mørkt, og vi skal tilbage til kroen hvor der venter aftensmad og kritik af alle præmierede hunde + uddeling af diverse pokaler.

Kl er 18.00 og vi bliver bedt om at sætte os til bords inde i salen vi skal have grønlangkål med det hele.

Jeg tæller på et tidspunkt hvor mange der med til afslutnig 68 er der til spisning der er flere prominente som jeg ikke kender men min sidemand kan fortælle at det er fra bestyrelsen i Klub Kurzhaar Sleswig Holstein.

 

Syd Tonderns  jagt hornsblæsere træder ind 12 mand i alt, og de blæser zum essen og så kan vi begynde at spise.

Kl 19.00 ringer prøvelederen med klokken og kritikken kan begynde.

 

Magithas kritik af Inez var meget kort (et meget flot arbejde og dygtig ført

to 3 taller resten 4 taller  total pointe 319.  3 bedste hund på prøven.

Så fik vi diplomer og glas.

 

Da alle kritikker var færdige var der uddeling af diverse pokaler Jeg blev kaldt frem og Inez fik pokalen for prøvens bedste vandarbejde meget flot.

Kl. er nu 20.30 jagthornsblæserne spiller en march og slutter med på gensyn. Prøvelederen siger tak for en god weekend og kom godt hjem og på gensyn en anden gang.

Prøvens nr1. var en tysk langhår med   334 point. Nr  2. en korthår med  324 point. Nr. 3 Bredsgårds  Inez med 319 point.

Nr. 1 & 2 havde begge to overnatningsspor på schweiss; det giver 12 point ekstra.

 

Efter lidt snak med de andre hundeførere og lykønskninger er vi klar til hjemturen. Jeg er også ved at være lidt mat efter et par hårde dage og hunden kan vist også godt tænke sig en fridag.

         

 

            Ja det var den Tyske fuldbrugsprøve 2006